svētdiena, 2014. gada 23. novembris

Par Augusta muižas pievienošanu Grobiņai, 1920.g.

Augusta muižas namelnieku zemes pievienošana Grobiņas pilsētai notika 1920.gada 31.maijā ar ministru kabineta lēmumu.
Augusta muižas namelnieku nometne izcēlās (radās) 1903.gadā, jo tieši šinī gadā kādas 20 personas iepirka no bijušā Grobiņas draudzes mācītāja Veides mantiniekiem piederošās Augusta muižas zemes dažādā apmērā zemes gabalus, sākot no 1/2 līdz 6 pūrvietām, - pavisam 57 1/2 pūrvietas. Šī zemes platība atrodas starp Grobiņas pilsētu un tagadējo Grobiņas mācītāja muižu, pie kam uz dienvidiem Augusta muižas namelnieku zemēm dabiska robeža (Ālandes upe) ar Grobiņas pagastu, uz ziemeļiem robežas saietas ar Grobiņas pilsētas robežām, uz rītiem ar Grobiņas mācītāja muižas robežām, bet uz vakariem ar Grobiņas pilsētas parku un vecās pils atliekām. Tā tad Augusta muižas namelnieku zeme stāv ciešos dabisku robežu sakaros ar Grobiņas pilsētu. 
Augustmuižas namelnieku zemes teritorija mūsdienu Grobiņas pilsētas plānā.


Namelnieku zemi iepirkuši tagadējie namīpašnieki par dzimtu, daži no tiem jau izmaksājuši visu iepirkšanas summu, bet mazāk spējīgie vēl ne. 
Vispārīga šo zemju apbūves plāna nav, tāpēc tad arī šeit nav izplānotu ielu un laukumu, bet ir tikai izvilkts starp atsevišķiem grunts gabaliem ceļš, kas no pārdevēja nodots vispārējā lietošanā bez atbildības.
Iedzīvotāju kopskaitā 78 personas, no kurām balsstiesīgu vēlētāju 49 personas; visi iedzīvotāji pēc tautības latvieši, bet pēc nodarbošanās vienkārši darba strādnieki un pa daļai sakņdārznieki. Iedzīvotāju pārticības stāvoklis ir vidējs.
Dzīvojamo ēku 16, no tām 2 mūra; visu ēku kopvērtība pēc miera laika cenām sniedzas līdz 28000 rbļ. Ne valsts, ne sabiedrisku iestāžu uz namelnieku zemes nav, kā arī nav šeit tirdzniecības un rūpniecības veikalu. Priekš labierīcības nekas nav un netiek darīts.
Augusta muižas namelnieku zemei priekš kara nebija noteiktas piederības: kādu laiku tā piederēja pie Grobiņas pagasta, vienu laiku pie Gaviezes pagasta, laiku pie Talses pagasta, tad pie Tāšu pagasta, kā arī pie Grobiņas mācītāja muižas, bet no 1919.gada pēc vācu okupācijas palika nepiedalīta ne pie kādas pašvaldības vienības. 
1919.g. 17.janvārī Augusta muižas namelnieku zemes namīpašnieki nolēma pievienoties pie Grobiņas pilsētas un lūgt Grobiņas pilsētas domi izteikties vei pēdējā ir ar mieru pievienot Augusta muižas namelniekus pie Grobiņas pilsētas vai nē. Grobiņas pilsētas dome savā sēdē 16.aprīlī 1919.g. nolēma sekojošo: pieņemt pie Grobiņas pilsētas Augusta muižas namelniekus un lūgt iekšlietu ministriju lēmumu apstiprināt. Tas tagad noticis.
----------------------------------------------------
Valdības Vēstnesis, Nr.125, 1920.g. 5.jūnijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru